Menü
-11% EP

Algoflex Izom+Ízület 300mg Retard kemény kapszula 20x

Vény nélkül kapható gyógyszer

Az Algoflex Izom+Ízület kapszula hatóanyaga az ibuprofén, mely az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek közé tartozik. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással is rendelkezik.

Alkalmazása gyulladásos eredetű, fájdalmas ízületi betegségek, izomfájdalom, lágyrész sérülések, duzzanatok kezelésére javasolt.

1 795 Ft 1 580 Ft

Készleten

További információk

Kiszerelés

Gyártó

Betegtájékoztató

 

1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Izom+Ízület kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Algoflex Izom+Ízület kapszula hatóanyaga az ibuprofén, mely az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek közé tartozik. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással is rendelkezik.

Alkalmazása gyulladásos eredetű, fájdalmas ízületi betegségek, izomfájdalom, lágyrész sérülések, duzzanatok kezelésére javasolt.

 

2. Tudnivalók az Algoflex Izom+Ízület kapszula szedése előtt

Ne szedje az Algoflex Izom+Ízület kapszulát

- ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (

6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére

- jelenleg is fennálló gyomor- és nyombélfekély esetén

- ha korábban emésztőrendszeri vérzés (gyomorba, belekbe vérzett) vagy perforáció (átfúródás) lépett fel Önnél nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények szedésével összefüggésben

- jelenleg is fennálló vagy a kórelőzményben szereplő kiújuló gyomor- és nyombélfekély/vérzés esetén (kettő vagy több egymástól független igazolt fekély vagy vérzés)

- korábban vagy jelenleg is fennálló hörgőgörcs, szénanátha vagy csalánkiütés esetén (különösen, ha ezek acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények szedésével összefüggésben jelentkeztek)

- súlyos szívelégtelenségben

- súlyos májműködési zavar esetén

- súlyos veseműködési zavar esetén

- súlyos magasvérnyomás-betegségben

- véralvadást csökkentő (antikoaguláns) kezelés esetén

- a kórelőzményben szereplő krónikus légúti fertőzés esetén

- epilepszia (az agy rendellenessége, ideiglenes eszméletvesztés és rángatózási rohamok jellemzik) esetén

- fokozott vérzéssel járó véralvadási zavar esetén

- a különböző szerveket megtámadó, gyakran bőrjelenségekkel járó immunbetegségben (szisztémás lupusz eritematózusz - SLE)

- a terhesség harmadik trimesztere (utolsó 3 hónapja) alatt

- gyermekkorban 12 éves életkor alatt

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Algoflex Izom+Ízület kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Ha az Ön kórtörténetében emésztőrendszeri betegség, mint a gyomornyálkahártya gyulladása vagy nyelőcsőgyulladás, fekély, gyomor-, bélvérzés, fekélyes bélgyulladás, Crohn-betegség (a belek krónikus gyulladásos betegsége) szerepel, feltétlenül kérje kezelőorvosa tanácsát!

- Ha Ön időskorú, mivel idős betegeknél gyakrabban jelentkezhetnek mellékhatások, főleg gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás, mely akár halálos kimenetelű is lehet.

- Ha Önnek bármilyen máj-, vese- vagy szívproblémája van.

- Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek esetleg kissé növelhetik a szívroham vagy sztrók kockázatát, különösen a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát! Az Algoflex Izom+Izület kapszula szedése előtt mindig beszélje meg a kezelést kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:

- Önnek szívproblémája van, például szívelégtelensége, anginája (mellkasi fájdalma), vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a mini sztrókot vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot (angol rövidítéssel: TIA) is).

- Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik.

- Gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély, látás-, hallászavarok vagy túlérzékenységi reakció jelentkezése esetén a kezelést azonnal meg kell szakítani.

- Nagyon ritkán a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kapcsolatosan súlyos bőrreakciókat jelentettek. A legtöbb esetben a reakció a kezelés első hónapjában jelentkezik. A bőrkiütések, nyálkahártya elváltozások vagy a túlérzékenységi reakció első jeleinél az Algoflex Izom+Ízület kapszulával történő kezelést azonnal meg kell szakítani (lásd a Lehetséges mellékhatások pontot).

- Autoimmun betegség esetén az ibuprofént csak az előzetes előny/kockázat mérlegelése után szabad alkalmazni. Szóljon orvosának, ha ilyen betegségben szenved!

- Asztmában, szénanáthában, orrnyálkahártya-duzzanatban és krónikus légúti fertőzésben szenvedő betegeknél gyakrabban lép fel asztmás roham, csalánkiütés, nyálkahártya-duzzanat, mint más betegeknél. Ezért ezeknek a betegeknek csak orvosi ellenőrzés mellett adható a készítmény.

- Krónikus szív-, vese- és májbetegség esetén és vizelethajtó alkalmazása esetén különös gonddal kell eljárni, főleg idős betegeknél.

- Tartós szedés esetén vérkép, máj- és vesefunkció rendszeres ellenőrzése és időszakos szemészeti vizsgálat szükséges.

- Egyidejű káliummegtakarító vizelethajtók alkalmazása mellett a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése javasolt.

- Egyidejű lítium-terápia során szükséges a szérum lítiumszintet ellenőrizni.

- A peteérésre gyakorolt hatás révén a női termékenységet negatívan befolyásolhatja, mely a kezelés megszakításával megszűnik.

Értesítse kezelőorvosát, amennyiben a fentiek bármelyike vonatkozik Önre vagy nem biztos benne.

 

Gyermekek és serdülők

Gyermekeknél és serdülőknél a szervezet kiszáradt állapotában fennáll a vesekárosodás veszélye.

 

Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Izom+Ízület kapszula

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy a nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Az Algoflex Izom+Izület kapszulával történő kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért az Algoflex Izom+Izület kapszula és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

Az Izom+Ízület kapszula együttadása kerülendő:

- más fájdalomcsillapítókkal, főleg egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, mint pl. az indometacin, diklofenák (növelhetik a gyomorfekélyek kialakulásának és a gyomor-bélrendszeri vérzés veszélyét),

- szalicilátokkal (csökken az ibuprofén gyulladásgátló hatása),

- véralvadásgátlókkal (más néven vérhígítók, vérrögképződés elleni gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, heparinok, tiklodipin),

- glükokortikoidokkal (gyulladások kezelésére), a mellékhatások fokozódhatnak,

- ún. szelektív szerotonin-újrafelvételt gátló (SSRI) szerekkel, melyek depresszió ellenes gyógyszerek (fokozott vérzésveszély a gyomorban, bélben),

- húgysavürítő köszvényellenes szerekkel,

- allergia és gyulladás kezelésénél alkalmazott kortikoszteroidokkal,

- mifeprisztonnal: a terhesség-megszakításra alkalmazott mifepriszton adása után 8-12 napig (csökken a mifepriszton hatása),

- kinolon típusú antibiotikumokkal (fokozódhat az antibiotikum görcskeltő hatása).

Fokozott óvatossággal adható együtt:

- vérnyomáscsökkentőkkel (pl. ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, pl. atenolol, angiotenzin-II receptor antagonisták, pl. lozartán),

- vizelethajtókkal (csökkenhet a vizelethajtó hatás),

- metotrexáttal (15 mg/hét dózis alatt), az ibuprofén növelheti a metotrexát vérszintjét, ezzel növelheti toxicitását, ezért a kezelés első heteiben hetente ajánlott a vérkép ellenőrzése,

- lítiummal, a lítium vérszintje, és ezzel toxicitása megnő,

- szívglikozidokkal (digoxin), a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek súlyosbíthatják a szívelégtelenséget, csökkenthetik a veseműködést és növelhetik a szívglikozidok vérszintjét,

- fenitoinnal (vérszintje, és ezzel toxicitása megnőhet),

- szájon át szedhető vércukorcsökkentő szerekkel (a vércukorcsökkentő hatás fokozódhat),

- szulfonamid típusú antibiotikumokkal (fokozza hatásukat),

- növeli az ún. káliummegtakarító vizelethajtók hatását (magas káliumszintet okoz),

- ciklosporinnal (megnőhet a ciklosporin vesetoxicitása, különösen idős betegeknél),

- zidovudinnal (nő a vörösvértestekre gyakorolt káros hatás, súlyos vérszegénység alakulhat ki),

- trombolitikumokkal (vérrögoldó szerek: a vérzés veszélye fokozott),

- probeneciddel vagy szulfinpirazon-tartalmú készítményekkel (az ibuprofén kiválasztását lassítják).

Ha Ön acetilszalicilsav-tartalmú készítményt szed és egyszeri 300 mg ibuprofén adagot szeretne bevenni, akkor azt

- vagy az acetilszalicilsav bevételét követően legalább 30 perc múlva,

- vagy legalább 8 órával az acetilszalicilsav bevétele előtt tegye.

 

Az Algoflex Izom+Ízület kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal

A kapszulát egészben kell lenyelni, bőséges folyadékmennyiséggel, lehetőleg étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség:

Az Algoflex Izom+Ízület kapszula alkalmazása a terhesség harmadik trimeszterében (a terhesség utolsó 3 hónapjában) ellenjavallt.

A terhesség első és második trimeszterében csak nagyon indokolt esetben adható. Terhességet tervező nőnek vagy a terhesség első, illetve második harmadában a legkisebb hatékony adagot a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.

Szoptatás:

Az ibuprofén és bomlástermékei kis mennyiségben kiválasztódnak az anyatejbe. Mivel mindeddig nincs tudomásunk arról, hogy a csecsemőre káros hatást fejtene ki, ezért az ibuprofén rövid távú alkalmazásakor általában nem szükséges a szoptatás megszakítása.

Termékenység:

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (ide tartozik az ibuprofén) kedvezőtlenül befolyásolhatják a női termékenységet. Ez a hatás azonban a kezelés abbahagyását követően elmúlik.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Algoflex Izom+Ízület kapszula szédülést és látászavarokat okozhat, így befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Gépjárművezetés és egyéb baleseti veszéllyel járó munkavégzés során, ha bármilyen mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer szedését!

 

Az Algoflex Izom+Ízület kapszula szacharózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni az Algoflex Izom+Ízület kapszulát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A bevételt megelőzően kérjük, ellenőrizze a filmtabletta hatóanyag tartalmát!

Egyéb gyógyszerekkel való együttes alkalmazásakor, az esetleges túladagolás elkerülése érdekében meg kell győződni arról, hogy a többi készítmény nem tartalmaz-e ibuprofént, illetve az együttesen alkalmazott ibuprofén mennyisége nem haladja meg a javasolt napi maximális adagot.

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek és 12 éves vagy annál idősebb serdülőknek:

Felnőtteknek: 1 vagy 2 kapszula reggel és este.

Serdülőknek (12-17 év): 1 kapszula reggel és este.

A maximális napi adag:

Felnőtteknek: 4 kapszula (1200 mg ibuprofén).

Serdülőknek (12-17 év): 2 kapszula (600 mg ibuprofén).

 

Gyermekeknek 12 éves kor alatt nem adható!

Ha erre a gyógyszerre 12 éves vagy annál idősebb serdülőknél 3 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.

Ha az előírtnál több Algoflex Izom+Ízület kapszulát vett be

Túladagolás tüneteinek jelentkezésekor (hányinger, hányás, szédülés, vérnyomásesés, ritkán eszméletvesztés) azonnal forduljon orvoshoz!

Ha elfelejtette bevenni az Algoflex Izom+Ízület kapszulát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A nemkívánatos hatásokat csökkenteni lehet a legkisebb hatásos adagnak, a tünetek megfékezéséhez szükséges legrövidebb ideig való alkalmazásával.

A leggyakrabban észlelt mellékhatások az emésztőrendszert érintik.

AZONNAL HAGYJA ABBA a készítmény szedését és sürgősen keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség:

- Súlyos allergiás reakciók (nem ismert gyakoriságú mellékhatások):

- csalánkiütések, nehézlégzés, hányinger, szédülés, gyengeségérzés (anafilaxia).

- hirtelen duzzanat leggyakrabban a szemek, az ajkak körül, a torokban, és néha a kézen, lábon megjelenő, fájdalmas, viszkető duzzanattal (angioödéma).

- légzési nehézségek lépnek fel, vagy a meglévő asztma rosszabbodik (asztmás roham).

- A bőr és nyálkahártyák súlyos allergiás reakciói (nagyon ritka mellékhatások):

- a szem, száj, végbélnyílás, nemi szervek, bőr és a húgycső hólyagos kifekélyesedése, általában magas lázzal és általános gyengeséggel kísérve; a bőr hámlása. Ezek az ún. Stevens-Johnson szindróma tünetei lehetnek.

- a bőr súlyos, égéshez hasonló hólyagosodása, leforrázott bőr tünetegyüttes, ún. Lyell-szindróma.

- a testen szimmetrikusan megjelenő, visszatérő, vörös, kiemelkedő, céltáblaszerű rajzolatot mutató foltos elváltozás (eritéma multiforme).

 

- Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:

- Friss vagy alvadt vér jelenik meg a székletben. Különösen idősebb betegeknél az emésztőrendszeri fekély/vérzés néha halálos kimenetelű is lehet. Súlyosabb esetekben előfordulhat fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás és bélgyulladás súlyosbodása, pl. Crohn-betegség (nem ismert gyakoriságú mellékhatások).

- Vért hány, vagy a hányadékban kávézacchoz hasonló fekete részecskéket lát. Ezek a gyomorfekély jelei lehetnek (nem ismert gyakoriságú mellékhatások).

- Véres lesz a vizelete, ami vesefunkciós zavarokra, vesebetegségre utalhat (nem ismert gyakoriságú mellékhatások).

- Emésztési zavara van, vagy ég a gyomra (gyakori mellékhatások).

- Hasi fájdalma van, vagy rendellenességet tapasztal a gyomorműködésével kapcsolatosan (gyakori mellékhatások).

- Látászavarok lépnek fel, pl. homályos látás, színlátás zavara, látóideg-gyulladás (nem ismert gyakoriságú mellékhatások).

- Hallászavarokat (pl. fülzúgást vagy halláskárosodást) tapasztal (nem ismert gyakoriságú mellékhatások).

- Rendkívül erős fejfájás, a nyakmerevség, hirtelen magas láz, és megváltozott elmeállapot tünetcsoport az esetenként kialakuló aszeptikus agyhártyagyulladásra utalhat (nem ismert gyakoriságú mellékhatások).

- Rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi fájdalom, sárgaság tünetcsoport, ami májgyulladásra utalhat (nem gyakori mellékhatások).

- Egyéb mellékhatások lehetnek:

- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

- hányinger, hányás

- székrekedés

- bélgázképződés

- hasmenés

- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

- májműködési zavarok

- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):

- vizenyő (ödéma)

- magas vérnyomás

- szívelégtelenség

- kismértékben fokozódhat a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy sztrók (agyi érkatasztrófa) kialakulásának kockázata (lásd Figyelmeztetések és óvintézkedések)

- fehérvérsejtszám csökkenés, vérlemezkeszám-csökkenés (vérzékenység), vörösvértestszám-csökkenés (vérszegénység)

- szédülés, rossz közérzet, fáradtság, álmosság

- fejfájás

- érzészavar

- húgyhólyaggyulladás, vesegyulladás, veseelégtelenség, ödéma (különösen az alsó végtagokban), a folyadékvisszatartás fokozódása

- májfunkciós zavarok, a hemoglobin-, hematokrit- és a szérum kalciumszint csökkenése

- hajhullás

- viszketés, bőrkiütés, számos apró vérzés a bőrön és a nyálkahártyán

- fényérzékenység

- depresszió, zavartság, tévképzetek (hallucinációk)

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5. Hogyan kell az Algoflex Izom+Ízület kapszulát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Algoflex Izom+Ízület kapszula?

A készítmény hatóanyaga:

300 mg ibuprofén kapszulánként.

 

Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid (Aerosil 200), eudragit E 100, eudragit RL 100, talkum, povidon K30, szacharóz-kukoricakeményítő mikrogranulátum.

Kapszulahéj: kinolinsárga (E104), indigó kármin (E132), zselatin.

Kapszula: zselatin.

Felirat: fekete vas-oxid (E172).

 

Milyen az Algoflex Izom+Ízület kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Felső részén, fekete 300 mg jelöléssel ellátott halványzöld, alsó részén színtelen, átlátszó, 0-ás méretű kemény zselatin kapszula, amely fehér színű, gömbölyű, nyújtott hatóanyagleadású bevont mikrogranulátumot tartalmaz.

 

10 db, 20 db, 28 db, 30 db, 56 db vagy 60 db Algoflex Izom+Ízület 300 mg retard kemény kapszula PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer.

Don`t copy text!
00 nap 00 óra 00 perc 00 mp