Menü
-25%

Strepsils Plus tabletta 24x

Szopogatásra szánt borsmenta és ánizs ízesítésű torokfertőtlenítő és érzéstelenítő hatású gyógyszerkészítmény. Hatékonyan alkalmazható a torok-, garat-, mandulagyulladás, fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás kezelésére, gyorsan enyhíti a helyi tüneteket, a kínzó torokfájást. Amilmetakrezol- és diklór-benzil-alkohol-tartalma fertőtlenítő hatású, lidokain-tartalma hatékonyan csillapítja a száj- és garatüregben fellépő fájdalmat; ezen alapszik a készítmény kettős hatása.

2 270 Ft 1 680 Ft

Készleten

További információk

Kiszerelés

Gyártó

Betegtájékoztató

: Információk a felhasználó számára Strepsils Plus tabletta amilmetakrezol, 2,4-diklór-benzil-alkohol, lidokain-klorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez. • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. (Lásd

4. pont.) • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 2-5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak. A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Strepsils Plus tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Strepsils Plus tabletta alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Strepsils Plus tablettát?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell a Strepsils Plus tablettát tárolni?

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Strepsils Plus tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? Szopogatásra szánt borsmenta és ánizs ízesítésű torokfertőtlenítő és érzéstelenítő hatású gyógyszerkészítmény. Hatékonyan alkalmazható a torok-, garat-, mandulagyulladás, fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás kezelésére, gyorsan enyhíti a helyi tüneteket, a kínzó torokfájást. Amilmetakrezol- és diklór-benzil-alkohol-tartalma fertőtlenítő hatású, lidokain-tartalma hatékonyan csillapítja a száj- és garatüregben fellépő fájdalmat; ezen alapszik a készítmény kettős hatása.

2. Tudnivalók a Strepsils Plus tabletta szedése előtt Ne alkalmazza a Strepsils Plus tablettát, - ha allergiás (túlérzékeny) a lidokainra vagy a gyógyszer (

6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve egyéb helyi érzéstelenítőkre. - amennyiben az Ön kórelőzményében lidokain adását követő rosszullét (görcsroham) szerepel. - súlyos májműködési zavar esetén. - kifejezetten alacsony pulzusszám esetén. - 12 éves életkor alatt. - feltételezett, vagy az Ön kórelőzményében szereplő methemoglobinémia (vérképzőszervi zavar) esetén. - amennyiben asztmában vagy bronhospazmusban (hörgőgörcs) szenved. Figyelmeztetések és óvintézkedések A Strepsils Plus alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ne lépje túl a javasolt adagot! Orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez kell fordulni, ha a fertőzésnek a torokfájáson kívül egyéb tünetei (pl. láz, fejfájás, émelygés, hányás) is vannak. A mentol kisgyermekkorban az orr vagy a gége nyálkahártyájának izgalma révén reflexes szív-, ill. légzésbénulást okozhat. Azok a betegek, akik korábbi betegségeik (pl. keringési elégtelenség, alacsony vérnyomás, vese-, májkárosodás) miatt gyógyszeres kezelésben részesülnek, a Strepsils Plus tabletta szedése előtt kérjék kezelőorvosuk tanácsát a gyógyszer alkalmazására vonatkozóan. Egyéb gyógyszerek és a Strepsils Plus tabletta Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Elméletileg számos kölcsönhatás lehetséges a lidokainnal, de nem valószínű, hogy ezek a gyógyszerkölcsönhatások bekövetkeznek a gyógyszer szokásos adagolása mellett, helyileg alkalmazva. Mivel a lidokain bejut a szisztémás keringésbe, ezért nem zárható ki teljesen a gyógyszerkölcsönhatások előfordulása (fenitoinnal, cimetidinnel, propranolollal). A kölcsönhatások az elmúlt időszakban, illetve a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkozhatnak. Az szájon át alkalmazott lidokain toxicitása megnőhet a következő gyógyszerekkel való együttes alkalmazása esetén: eritromicin (antibiotikum), itrakonazol (gombaellenes szer), cimetidin (gyomor, nyombélfekély valamint reflux esetén használatos), fluvoxamin (antidepresszáns), béta-blokkolók (szív-érrendszeri megbetegedések esetén alkalmazott gyógyszer), egyéb szívritmusszabályzó szerek (pl.: mexiletin). Terhesség, szoptatás és termékenység Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével. Terhesség és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott. A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Strepsils Plus tabletta nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A Strepsils Plus tabletta glükózt és szacharózt tartalmaz Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. 1 tabletta szénhidráttartalma kb. 2,6 g, ezért cukorbetegeknek alkalmazása nem javallt.

3. Hogyan kell alkalmazni a Strepsils Plus tablettát? Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény ajánlott adagja: A tünetek kezeléséhez a legalacsonyabb hatásos dózist kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig. Felnőttek: 1 szopogató tabletta 2 órás időközönként, közvetlenül étkezés után. Naponta legfeljebb 8 tablettát szabad bevenni, ezt az adagot nem szabad túllépni. Gyermekek: 12 éves kor feletti gyermekek: lásd felnőttek. 12 éves kor alatti gyermekek: a készítmény nem adható 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek. Az alkalmazás módja Szájnyálkahártyán történő alkalmazásra. Szájban lassan kell elszopogatni. A táplálkozást, ivást és fogmosást ezután 1-2 órán át kerülni kell. Ha az előírtnál több Strepsils Plus tablettát vett be A Strepsils Plus tabletta természete és kiszerelése miatt véletlen vagy szándékos túladagolás nagyon valószínűtlen. Esetleges túladagolásának tünetei: Kezdetben a gyomor-bélrendszer felső szakaszának érzéstelensége, súlyosabb esetben a lidokain-mérgezés tünetei léphetnek fel: fejfájás, szédülés, álmosság, nyugtalanság, eufória, fülzúgás, nyelv- és szájzsibbadás, beszéd- és látászavar, dezorientáció, remegés, görcsrohamok, légzésdepresszió, alvás közben bekövetkező átmeneti légzéskimaradás, légzésbénulás, vérnyomásesés, szívfrekvencia csökkenés, a szív összehúzódásának kimaradása, alacsony pulzusszám, szívmegállás, kóma, halál, vérképzőszervi zavarok. Ha az előírtnál több Strepsils Plus tablettát vett be, forduljon orvosához! Ha elfelejtette bevenni a Strepsils Plus tablettát Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására! Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások Mint minden gyógyszer, így a Strepsils Plus tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció. Ezért felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben szokatlan tüneteket (pl. duzzanat a test bármely részén, bőrkiütés, hirtelen vérnyomásesés, stb.) észlel, a gyógyszer alkalmazását azonnal hagyja abba és feltétlenül forduljon kezelőorvosához. A mellékhatások az alábbi gyakorisági kategóriák alapján kerültek felsorolásra: Nagyon gyakori: a kezelt betegek közül 10-ből több mint 1-et érinthet Gyakori: a kezelt betegek közül 10-ből legfeljebb 1-et érinthet Nem gyakori: a kezelt betegek közül 100-ból legfeljebb 1-et érinthet Ritka: a kezelt betegek közül 1000-ből legfeljebb 1-et érinthet Nagyon ritka: a kezelt betegek közül 10 000-ből legfeljebb 1-et érinthet Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) A Strepsils Plus tabletta alkalmazása esetén fellépő mellékhatások az alábbi gyakoriság szerint alakulhatnak ki: Nem ismert: • allergiás reakciók (a bőr alatti szövetek duzzanata, csalánkiütés, hörgőgörcs és ájulással járó alacsony vérnyomás) • hasi fájdalom, émelygés, szájnyálkahártya irritáció, a száj-, nyelv-, torok érzéstelensége, zsibbadás érzése • kiütés, kontakt bőrgyulladás, bőrirritáció, bőrpír, duzzadás Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Strepsils Plus tablettát tárolni? Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk Mit tartalmaz a Strepsils Plus tabletta?  A készítmény hatóanyagai: 0,60 mg amilmetakrezol, 1,20 mg 2,4-diklór-benzil-alkohol, 10,0 mg lidokain-hidroklorid tablettánként.  Egyéb összetevők: kinolinsárga (E104), indigókármin (E132), kínai csillagánizs termésolaj, borsmentaolaj, levomentol, szacharin-nátrium, borkősav, folyékony glükóz, folyékony szacharóz. Milyen a Strepsils Plus tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Küllem: halvány kékes-zöld színű, korong alakú, jellemző ízű bukkális tabletta, mindkét oldalán „S” jelzéssel ellátva. Átmérője kb. 19 mm, magassága kb. 7,6 mm. Csomagolás: 24 db tabletta PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban. A forgalomba hozatali engedély jogosultja Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd. 103-105 Bath Road, Slough, Berkshire SL1 3UH Egyesült Királyság Gyártó Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd. Nottingham Site, Thane Road Nottingham, NG90 2DB Egyesült Királyság A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez: Reckitt Benckiser Kft. 1113 Budapest, Bocskai út 134-14

6. Tel: 06 1 880-1870 Fax: 06 1 250-8398 E-mail: [email protected] OGYI-T-5716/01 A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. december

Don`t copy text!