A lutein, a cink, az A- és a B2-vitamin hozzájárulhatnak a szem védelméhez az erős fénysugárzás káros hatásaival szemben, segíthetnek a szem öregedésének késleltetésében, az időskori szembetegségek megelőzésében és kezelésében, a retina és a szemlencse egészségének megőrzésében. A DHA zsírsavak hozzájárulhatnak a normál látás fenntartásához. A C- és az E-vitamin segíthetnek a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.
A-vitamin
A szem és a bőr vitaminja. Csökkenti a kollagén lebomolását, és aktivizálja a mélyebb bőrrétegekben az új kötőszöveti rostok képződését, ezzel folyamatosan frissíti és feszesen tartja a bőrt. Az A-vitamin, más nevén retinol nélkülözhetetlen a szem megfelelő fényérzékenységének szabályozásához, a szürkületben való éleslátás biztosításához, a bőr épségének és rugalmasságának fenntartásához, a zavartalan növekedéshez, a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez. Zsírban oldódik, ezért ha a zsír emésztésével, illetve felszívódásával kapcsolatban zavar lép fel a szervezetben, továbbá ha egyoldalú a táplálkozás, ha betegségek gyengítik le az immunrendszert, vagy gyógyszerek miatt tud a szükséges mértékben hasznosulni, vitaminhiányos állapot alakul ki, és feltétlenül pótolni kell.
Lutein
Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk. Természetes forrásai: a spenót, a káposztafélék. A karotinoidok vegyületcsoportjába tartozik, mint például a béta-karotin. Nagy koncentrációban van jelen a szemben, a retinán található sárgafoltban. Elnyeli a nap káros ibolyántúli sugarait, és semlegesítik a szem fényérzékeny részében lévő szabadgyököket. Megfelelő mennyiségű fogyasztása megelőzheti az időskori látásromlást, csökkentheti a sárgafolt-degeneráció veszélyét, ami a leggyakrabban okoz szembetegségeket és látásvesztést. Elsősorban zöldségekben és gyümölcsökben található meg, de azok számára, akik keveset fogyasztanak ezekből, feltétlenül javasolt a rendszeres pótlása.
Omega-zsírsavak
Olyan értékes, többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek biztosítják a megfelelő növekedést és fejlődést, szívvédő hatásúak, serkentik az agyi funkciókat, a koncentráló képességet, hozzájárulnak az erek rugalmasságához, erősítik a csontokat, lassítják az ízületek kopását. Többségüket a szervezet nem képes előállítani, ezért a szükséges mennyiséget a táplálkozás során és étrendkiegészítőkkel kell pótolni. Különösen a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, a túlsúlyosak, a várandósok, a 14 év alatti gyermekek, a legyengült immunrendszerűek, az allergiások, az ízületi panaszokkal élők számára fontos a rendszeres omega-zsírsav-fogyasztás.
Hatóanyagok 2 kapszulában:
- A-vitamin 800mcg
- B2-vitamin 2,8mg
- E-vitamin 24mg
- Cink 20mg
- Lutein 20mg
- Összes Omega-3 zsírsav 378mg
ebből DHA 250mg
Felhasználási javaslat:
Felnőtteknek naponta 2 kapszula. A készítményt étkezés előtt célszerű bevenni egy pohár (1,5-2 dl) vízzel. A készítményt javasolt legalább 6 hónapon keresztül alkalmazni.